Headsettets historie

Mange mennesker i dag har ejet eller ejer et headset til deres mobiltelefon. Headset bruges især under bilkørsel. Mange danskere bruger i hverdagene lang tid i bil til og fra arbejde – og i weekends til og fra fodboldkampe, familiebesøg eller andre aktiviteter. Ergo bruger vi megen kedelig tid på transport, og derfor kan den tid lige så godt udnyttes til fx telefonopkald. En del voksne danskere får oven i købet ofte lidt ekstra arbejde fra hånden på den måde. I dag er det på den måde ikke ualmindeligt at se folk med den lille ’snegl’ i øret og vide, at den sidder der, fordi de lige har eller snart skal tale i deres mobiltelefon. Men det er de færrest mennesker i dag, som går rundt og taler i telefon på den måde på gaden, sidder og taler i ’håndfri’ mobiltelefon i bussen eller lignende.

Da et headset blev smart

Det gjorde mange til gengæld i 1990’erne og begyndelsen af 00’erne. Dengang var det nyt, hipt og smart at gå og tale i en lille mikrofon, der hang i en ledning fra hovedet eller øret. Man virkede travl, tjekket og vigtig, når man gjorde det – mange fandt det utroligt ’smart’, at man kunne tale i telefon, ikke bare hvor som helst på grund af mobiltelefonen, men oven i købet uden overhovedet at holde en telefon i hånden.

I begyndelsen kiggede folk på gaden efter andre, som gik og talte i telefon på denne måde – og reagerede somme tider oven i købet ved at tro, at de telefonerende personer talte med sig selv. Som sagt er det et noget sjældnere syn i dag, sandsynligvis fordi det ikke er så nyt og specielt at kunne dette længere. Men hvordan nåede vi overhovedet til dette med, at headsets er så godt som ’hvermandseje’? Det er nærmest som taget ud af en science fiction film fra 1980’erne, når vi går rundt og taler i telefon hvor som helst, uden så meget som at røre ved telefonen… Hvordan nåede vi hertil, hvem har medvirket til, at det er muligt for os at kommunikere så frit på tværs af landegrænser, oceaner og uden ledninger eller noget der minder om?

En af de vigtigste medspillere i udviklingen af den teknologi, som har medført, at vi kan ringe til, så godt som hvem som helst, når som helst, hvor som helst, er piloten Keith Larkin. Keith Larkin blev født i Florida i 1920’erne. Som voksen uddannede Keith sig til pilot, og under Anden Verdenskrig blev han flyinstruktør i Det Amerikanske Luftvåben. Senere fløj han også for Det Amerikanske Luftvåben, men han forlod den amerikanske hær, da han mødte sin kommende hustru. Parret bosatte sig i Santa Cruz, hvor Larkin fik arbejde ved The Weather Modification Co. Keith Larkin var lidt af en opfinder.

Han kom derfor med en del forslag til nye produkter, imens han udførte sit arbejde i Watsonville lufthavn. Sidenhen begyndte han, sammen med sin nabo, Courtney Graham, at importere og sælge solbriller med indbyggede AM-radioer. Da Graham viste solbrillerne til en politiker, blev det foreslået, at de to naboer opfandt et letvægts headset til piloter. Den tanke faldt ikke de to naboer fjern, da de begge var piloter. Med de to piloters lancering af headsettet, var Plantronics i 1966 en realitet. Plantronics var altså første producent af den ’håndfri telekommunikation’, som rigtig mange mennesker kloden rundt i dag bruger. I 1969 skrev Plantronics oven i købet historie, da ingen mindre end Neil Armstrong – gennem et Plantronics headset – siger ordene ”That’s one small step for man, one giant leap for mankind”.

Plantronics

Eventyret for Larkin, Graham og Plantronics sluttede ikke der. Siden da har http://www.plantronics.com/dk og Larkin frem til sin død i 2011, arbejdet for at skabe midler til en så ren kommunikation mellem mennesker, som muligt. Virksomheden har, ud fra den mission om at fjerne så mange kommunikationsbarrierer mellem mennesker som muligt, fortsat udviklet produkter som netop hjælper mennesker, kloden rundt, med at kommunikere så frit og rent, som muligt. Produktsortimentet er derfor udvidet til kommunikation inden for bl.a. gaming, virtualitet, forretningskommunikation, mobil kommunikation, musik og underholdning.

Headsettets historie
Rul til toppen